Пошук
Close this search box.

"Як навчати "гендеру" в alma mater?"

23 липня - 7 серпня

2021

10

годин

4

експертні модулі

6

лекцій

750 грн

Доступ з особистого кабінету

Електронний сертифікат

Курс тривав понад 3 тижні і група учасниць слухала різні модулі, пов’язані з викладанням гендерних питань в правничих школах.

 

“Як на мене, дуже символічно, що курс відбувся саме зараз, у час, коли надзвичайно гостро постала проблема харасменту, особливо сексуальних домагань у вищих навчальних закладах. Сповідувати політику “нульової толерантності” до будь-яких форм насильства, принципи гендерної рівності та поваги до різноманіття повинні, у першу чергу, ті, що навчаються і ті, що найчастіше формують світогляд студентства – викладачі і викладачки. Найчастіше обізнаність, незамовчуваність цих тем, вміння ідентифікувати виступають чи не найкращими інструментами у протидії харасменту й сексизму. Сподіваюсь, що учасниці курсу змогли реалізувати задумані курси у своїх навчальних закладах та стати амбасадорками гендерної рівності,” – керівниця Центру “ЮрФем: освіта”.

Набір завершено

Повідомте наc про своє бажання пройти цей курс. Коли назбирається достатня кількість бажаючих, ми відновимо набір та обовʼязково з вами сконтактуємо!

Безкоштовно
Безкоштовний доступ до курсу

Ми створили цей курс для викладачок та викладачів закладів вищої освіти, аспіранток та аспірантів, тренерок й тренерів, що навчають або планують включити у свої освітні курси тему гендеру, прав жінок і недискримінації. Матеріали курсу можуть стати базою для освітнього продукту або фахово доповнити вже існуючий. Курс особливо цінний для правничих спеціальностей, політології, історії, філософії та соціології.

  • окреслити сферу впливу правової спільноти у становленні гендерної рівності;

  • протистояти харасменту та сексизму у вищих навчальних закладах;

  • комунікувати зі студентством, медіа та владою – знайти спільні точки дотику та взаємозв’язок;

  • зміцнити свою обізнаність у представництві жінок на полі бою національного права та на міжнародній арені;

Кому може бути цікаво

Ми створили цей курс для викладачок та викладачів закладів вищої освіти, аспіранток та аспірантів, тренерок й тренерів, що навчають або планують включити у свої освітні курси тему гендеру, прав жінок і недискримінації. Матеріали курсу можуть стати базою для освітнього продукту або фахово доповнити вже існуючий. Курс особливо цінний для правничих спеціальностей, політології, історії, філософії та соціології.

Чого можете навчитись

окреслити сферу впливу правової спільноти у становленні гендерної рівності;

протистояти харасменту та сексизму у вищих навчальних закладах;

комунікувати зі студентством, медіа та владою – знайти спільні точки дотику та взаємозв’язок;

зміцнити свою обізнаність у представництві жінок на полі бою національного права та на міжнародній арені;

Програма

Модуль 1. “10 кроків до гендерної рівності та право”

Ярина Волошин

Тисячі років знадобились людству, щоб відчутно наблизитись до гендерної рівності. 10 важливих кроків зробили життя більшості з нас суттєво кращим, ніж у наших предків. Більшість цих кроків зроблені протягом останніх 200 років. Десь цим кроком міг бути літературний твір, а десь – світова війна. Але:

 

  • Чи вся планета крокує разом?
  • Які кроки ми робимо зараз?
  • Яка роль у цьому процесі правників та правниць?

 

Учасниці пройшли цей маршрут ще раз!

Модуль 2. “Жінки в міжнародному праві: від об’єктів захисту до суб’єктів творення”

Ольга Поєдинок
Під час лекції подивилися на міжнародне право крізь феміністичну лінзу, щоб з’ясувати, наскільки його можна вважати орієнтиром для утвердження принципу гендерної рівності в окремих державах. Чи змогло сучасне міжнародне право повністю позбутися історично узвичаєних гендерних упереджень. Чи зараз жінки лише користуються передбаченим міжнародним правом захистом чи вже можуть брати участь у його творенні тією ж мірою, що й чоловіки? Яким прихильниці фемінізму бачать міжнародне право в майбутньому? Окрім відповідей на ці питання, обговорили й проблеми, з якими стикаються жінки, будуючи міжнародно-правову кар’єру.

Модуль 3. “Тіло, гендер, сексуальність і влада”

Олена Харитонова

  • Що таке влада і як влада робить наші тіла слухняними?
  • Чому жіночі тіла виступають аренами суспільних битв?
  • Як навіть маленьке коливання крильцями метелика може викликати торнадо на пів земної кулі, а розмова про сексуальність – виступити рушійною силою колосальних соціальних перетворень?
  • В чому відмінність епідемії коронавірусу від епідемії сексуального насильства і як у наше життя вбудовані механізми нерівності
  • Яким чином право допомагає боротися зі стереотипами та як поважати і захищати вибір кожної людини бути собою?

Модуль 4. “Жінки у праві”

Лариса Денисенко

Феміда – вагома, але не єдина фігура правосуддя. Коли ми вчимо студентство – важливо розповідати не лише про процесуальні ролі, а і говорити про різноманітність рольових моделей правосуддя. Юридичні кейси широкого медійного розголошення, де головними героїнями є жінки: аналіз, чому важливо це знати. Завдання, котрі пропонуються студентству, чи у фокусі жінки? Правниче лідерство, публічні спікерки правосуддя, правнича наука – це вона, чому ми маємо про це не забувати. Клієнтоорієнтована чутлива мова по відношенню до жінок-потерпілих від гендерно-обумовленого насильства. Чого нас мав навчити Кагарлик? Протидія сексизму: нові правничі механізми реагування.

Тренерки

Ярина Волошин

керівниця відділу комунікацій “ЮрФем”. Закінчила Український Католицький Університет (м.Львів), спеціальність “Історія”. Досліджувала історію жіночих та феміністичних рухів. Тренерка та співрозробниця навчальних курсів і програм з громадянської освіти, гендерної рівності, прав людини.

Ольга Поєдинок

кандидатка юридичних наук, адвокатка, доцентка кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т.Г. Шевченка. Голова правління Студії сучасного права. Членкиня правління Центру сімейно-правових досліджень. Голова Громадської ради при Державній міграційній службі України. Заступниця голів комітетів Національної асоціації адвокатів України з міжнародного права та з питань гендерної політики.

Олена Харитонова

доцентка кафедри кримінального права No 1 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.  Експертка ОБСЄ з правових питань. Експертка програми “Нове правосуддя” USAID. Членкиня робочої групи проекту “CRIMHUM – Модернізація магістерських програм у Білорусі та Україні – Erasmus+”. Членкиня Міжнародної асоціації кримінального права, Всеукраїнської асоціації кримінального права, Харківського юридичного товариства та Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем”.

Лариса Денисенко

правозахисниця, адвокатка, письменниця, медійниця, співзасновниця та членкиня ЮрФем. Випускниця юридичного факультету Національного Університету імені Тараса Шевченка (1995). Членкиня Правління Громадського радіо. Феміністка, підтримує та є публічним лицем компаній проти дискримінації, проти цензури. Посланниця толерантності ПРООН в Україні з 2017 року. Засновниця всеукраїнської асоціації жінок-юристок “ЮрФем”. Медіатренерка. Має відзнаку Верховного Суду України “За вірність закону”. Письменниця. Авторка прози для дорослих та дітей.

Відгуки про курс

Шукайте схожі курси за тегами!

Хочете прослухати курс, але набір вже завершено?

Хочете прослухати курс,

але набір вже завершено?

Дайте нам знати!

Цей сайт захищений reCAPTCHA та Google Privacy Policy із застосуванням Terms of Service.

Юлія Нікітіна

Консультантка лінії правової допомоги «Юрфем: підтримка», юристка, магістриня юридичного факультету ЛНУ імені Івана Франка. Здійснює громадську діяльність у сфері захисту прав жінок. Авторка низки публікацій, які стосуються проблематики гендерно зумовленого насильства. Випускниця Літньої школи ЮрФем. Учасниця програми стажування від ЮрФем.

Яка цінність гендерно-чутливої освіти для правничої спільноти, на твою думку?

На мою думку, гендерно-чутлива освіта є дуже важливою, адже завдяки їй ми можемо подолати усталені стереотипи в суспільстві. Нашим навчальним закладам варто будувати гендерно-чутливий освітній процес, щоб майбутні юристи та юристки розуміли, що дискримінація та стереотипи щодо ролі жінки та чоловіка неприпустимі у сучасному суспільстві. Лише так ми зможемо досягти гендерно-чутливої правничої спільноти.  

Чи пам’ятаєш враження від першого тренінгу/лекції з теми захисту прав жінок, у якій брала участь?

Так, звичайно. Свій перший тренінг, який я відвідала з теми захисту прав жінок, проводила Христина Кіт. Стосувався він питань дискримінації жінок та чоловіків у трудовому законодавстві. На той час я лише почала цікавитись гендерною тематикою. Памʼятаю ту запеклу дискусію, коли Христина з таким вогнем в очах намагалась донести до студентів та студенток про стереотипи щодо ролі жінок та чоловіків, які ще досі існують. Після цього тренінгу я зрозуміла, що хочу пов’язати своє життя із захистом прав жінок. 

Чому важливі освітні послуги, що спрямовані на розвиток soft skills?

Теоретичні знання необхідні для юристки чи юриста, але однією із запорук успішності є вміння працювати із людьми. Soft skills – це необхідна складова росту професійності та розвитку карʼєри юриста(ки). Адже, їх робота повʼязана з безпосередньою комунікацією. Щоб надати кваліфіковану допомогу, потрібно налагодити контакт з особою. 

Як вважаєш, яка перевага дистанційної неформальної освіти?

Неформальна освіта дає можливість розвиватись у різних сферах та покращувати навички. Завдяки дистанційній формі можна здобувати знання незалежно від місця, часу та інших умов. Все це зумовлює зручність та доступність для всіх охочих отримати нові знання. 

В чому суперсила «ЮрФем»?

«ЮрФем» будує гендерно-чутливе суспільство, об’єднує юристок всієї країни задля спільної мети. Це суперсила «ЮрФем». 

Твоя формула успішного навчання?

Завжди прагнути до самовдосконалення – це те, що я роблю кожного дня. Тільки наполеглива праця, толерантність, чіткість та пунктуальність допоможуть самореалізуватись.  Тому, закликаю усіх ставити перед собою цілі та впевнено їх досягати. 

Анастасія Слободяник

Вивчала міжнародне право у Хмельницькому університеті управління та права ім. Леоніда Юзькова (бакалаврат). Брала участь у міжнародних судових змаганнях The Central and Eastern Europe Moot Competition (2023). Експертка в Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти. Випускниця IV Літньої школи ЮрФем.

Яка цінність гендерно-чутливої освіти для правничої спільноти, на твою думку?

Гендерна чутливість повинна супроводжувати кожен рівень освіти. Однак, звісно, важливо не применшувати значення гендерно-чутливої освіти для правничої спільноти, адже ані дискримінаційні положення законів, ані рішення суддів всупереч інтересам потерпілої від сексуального насильства, не з’являються безпричинно.

Чи пам’ятаєш враження від першого тренінгу/лекції з теми захисту прав жінок, у якій брала участь?

Це був курс на Coursera, присвячений усім проявам дискримінації та насильства, з якими жінки з різних країн світу зіштовхуються протягом життя. Вбивства честі, сексуальне рабство, відсутність доступу до контрацепції, гендерний розрив в оплаті праці, насильство, зокрема, вчинене під час збройних конфліктів та ще багато інших речей, про які до опанування курсу я або зовсім не мала уявлення, або мала погане уявлення. Я вирішила зареєструватись на цей курс з цікавості, не очікуючи, що це дасть мені поштовх до подальшого вивчення теми захисту прав жінок.

Чому важливі освітні послуги, що спрямовані на розвиток soft skills?

Якими б довершеними не були професійні навички (hard skills), шлях до їх вдалого застосування часто залежить від навичок взаємодії з іншими людьми. Зрештою, ефективна робота в команді безпосередньо залежить від “м’яких навичок”.

Як вважаєш, яка перевага дистанційної неформальної освіти?

Як на мене, дистанційна неформальна освіта дарує можливість, по-перше, обирати конкретно те, що хочеться вивчати, а, по-друге, навчанням можна займатись тоді, коли мені це зручно. Тобто немає обмежень в межах того, що та коли саме вивчати.

В чому суперсила «ЮрФем»?

В професійності. Про яку би активність чи діяльність не йшла мова, це все обов’язково буде супроводжуватись фаховістю та якістю.

Твоя формула успішного навчання?

Основне – це мій інтерес до теми, а найбільше натхнення та мотивації до навчання я маю вранці, до того як почнеться щоденна рутина:)